Followers

Saturday, December 19, 2009

Orang Yang Berjaya : Orang Yg Khusyuk Dalam Solat

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamu'alaikum.

JAMINAN Allah s.w.t di dalam ayat surah al-Mukminun; (surah 23) yang bermaksud:

"Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman. (1) Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya". (2)

Nabi Muhammad s.a.w serta sahabat berjaya mengubah lembah hina di Makkah daripada sifat jahiliyah hasil daripada roh solat kepada kawasan paling popular .

Perkataan kejayaan di dalam al-Quran ada tiga:

Pertama: an-Nasru, iaitu kejayaan di dalam peperangan.

Kedua: al-Fauz (kemenangan) yang membawa nikmat syurga.

Ketiga al-Falah: berjaya di dunia dan akhirat.

Umat Islam diseru kepada kejayaan sebanyak 15 kali sehari semalam; 10 kali dalam azan dan 5 kali dalam iqamah.

Itulah suara motivasi yang berkumandang saban waktu sehari semalam.

Kita acap kali bersolat tetapi tetap malas. Kita solat tetapi masih ponteng kerja, curi tulang, bergaduh dan mengumpat seolah-olah ia tidak dapat 'dipisahkan'.

Kenapa kita masih tidak berjaya? Sebenarnya apa sudah jadi dengan solat kita? Hadis Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud; Sembahyanglah kamu sebagaimana kamu lihat aku sembahyang.

Sifat solat nabi antara lainnya adalah solat pada awal waktu. Adakah kita menjaga waktu solat?

Bagaimana kita mengisi waktu? Membuang masa bererti kita membunuh keseluruhan kehidupan.

Bagaimana hendak menjadi insan cemerlang jika kita hanya menjaga masa pada bulan puasa sahaja. Itu pun waktu Maghrib kerana tidak sabar hendak berbuka.

Sifat solat Nabi Muhammad s.a.w yang lain ialah khusyuk. Khusyuk bermakna memberikan tumpuan sepenuhnya kepada pekerjaan yang dilakukan. Hal ini berkaitan dengan penumpuan/fokus yang tinggi apabila melakukan sesuatu, dan bukannya dibuat sambil lewa.

Kita banyak melakukan kerja tidak betul. Kerja yang betul pula dibuat dengan tidak betul. Apabila tidak dibuat dengan sepenuh perhatian, kerja yang betul menjadi tidak betul.

Manakala jika buat kerja yang tidak betul pun jadi betul. Sesuatu perkara hanya akan berhasil dan terlaksana jika kita memberi penumpuan sepenuhnya terhadapnya. Cuba kita lihat kanta, kalau dipancar ke atas kertas, cahaya matahari boleh menembusi lalu membakarnya.

Ulama dulu sangat fokus dalam pekerjaan yang mereka sehingga lahirlah pakar perubatan seperti Ibnu Sina, pakar astronomi seperti al-Khawarizmi dan ramai lagi cendikiawan yang bekerja dengan betul.

Sifat solat Nabi Muhammad s.a.w yang lain lagi ialah solat berjemaah. Maknanya jika hendak cemerlang, kita kena melakukan solat secara berjemaah.

Solat berjemaah akan memupuk jalinan kerjasama antara kita. Kekuatan itu jelas kerana apabila bersembahyang, kita berdiri bersebelahan jemaah lain yang mana bahu akan bertemu dengan jemaah di kanan dan kiri.

Jangan cemburu dengan kejayaan orang lain. Selepas selesai solat berjemaah, jangan bercakaran sesama sendiri. Perkara terbaik adalah dengan mendoakan kejayaan jemaah lain supaya terus berjaya.

Terbukti orang yang bersolat pasti akan berjaya. Ini kerana ketika bersolat kita berasa diri kita sentiasa diperhatikan serta diawasi. Kita tidak pernah melakukan solat empat rakaat kemudian dipotong menjadi dua walaupun kita bersolat berseorangan di dalam gelap.

Masalahnya, apabila berada di luar solat kita lupa kepada tuntutan di dalam amalan solat. Contohnya di luar solat kita menjual dan menaikkan harga barang sewenang-wenangnya. Yang rosak dicampur dengan yang baru malah makanan yang sudah basi juga kita sanggup menjual.

Solat melatih kita membuat kerja ibarat dipantau audit dalaman dan luaran. Teguran mengajar kita supaya jangan mengulangi kesalahan lampau. Jiwa orang cemerlang bukannya tidak membuat kesilapan tetapi orang cemerlang tidak akan mengulangi kesilapan sama.

Sumber: Sini

No comments:

Anda Juga Mungkin Meminati

Related Posts with Thumbnails