Followers

Thursday, April 15, 2010

Selaraskan kesukaan kita dengan kesukaan Allah

Bismillahirrahmanirrahim.

Hadith :

Daripada Abu Hurairah ra bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : “Sesungguhnya Allah meredhakan tiga perkara bagi kamu dan membenci tiga perkara bagi kamu. Allah redha supaya kamu mengabdikan diri kepadaNya dan janganlah kamu menyekutukanNya dengan sesuatu dan supaya kamu semua berpegang teguh dengan tali (agama) Allah dan janganlah kamu berpecah belah. Dan Allah membenci bagi kamu berkata begini begitu, banyak bertanya dan mensia-siakan harta.” (Muslim)

Huraian:

Selaku hamba, kesukaan kita hendaklah selari dengan kesukaan Allah. Apa sahaja yang kita lakukan jika Allah menyukainya, maka kita hendaklah menjadikannya sebagai satu amalan.

Sama ada kecil atau besar, wajib atau sunat asalkan Allah menyukainya, kita mestilah melakukannya.

Itulah manifestasi daripada cinta kita yang mendalam terhadap Allah SWT. Samalah juga keadaannya dengan seseorang yang tentu akan menyukai apa sahaja yang disukai oleh orang yang dicintainya.

Ia bukan soal mendapat pahala atau fadhilat tetapi lebih kepada hasrat untuk menyatakan dan membuktikan cinta dan kehambaan kita kepada Allah.

Begitu juga dengan aspek kebencian. Ia hendaklah selari dengan kebencian Allah dengan maksud bahawa kita meninggalkan apa sahaja perbuatan dan amalan yang dibenci oleh Allah.

Dalam hal ini tidak dinafikan bahawa nafsu pasti mendorong kita untuk berbuat apa yang Allah benci kerana nafsu suka kepada apa yang Allah benci dan benci kepada apa yang Allah suka.

Tetapi iman yang kuat dan teguh akan dapat melawan nafsu disebabkan rasa bertuhan dan rasa kehambaan yang mendalam dalam diri. Itulah antara ciri-ciri taqwa yang sejati.

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

No comments:

Anda Juga Mungkin Meminati

Related Posts with Thumbnails